Programma 2019


 

 “Last day”

Lieve Blancquaert


19 januari 2019 om 20.00u

Minnepoort , Dirk Boutslaan Leuven

Prijs: €5 leden - €10 niet- leden

Inschrijven: 

bestuursleden Nieuwjaar 2019 

leden vanaf 1 januari Last Day

 

De  journaliste, fotografe en reportagemaker Lieve Blancquaert werkt  aan het laatste deel van haar drieluik over de wezenlijke momenten in het leven van de mens: geboorte, huwelijk en dood. 'Last Day' wordt een intieme kijk in het leven van mensen die de eindstreep in het gezichtsveld hebben.  Wat betekent oud worden voor hen? Hoe kijken ze terug op het leven dat achter hen ligt? Wat verwachten ze van wat hierna komt?

‘Ik lach, ik huil, ik denk ik schuil’


Woensdag 27 februari om 20.00u

Heilig - Drievuldigheidscollege, Leuven

Ingang: Parijsstraat tegenover Minderbroederstraat

Prijs: €3

Inschrijven: Ik lach, Ik huil...

 

Hoe help je jongeren voor wie leven te zwaar wordt?

Komen zelfmoordgedachten bij tieners vaak voor? Hoe kan je als ouder of leerkracht signalen herkennen? Wat doe je als je merkt dat een vriend of vriendin bij momenten wel heel diep zit? Kan je daarover zomaar een gesprek aangaan of is er een betere aanpak?

Vlaanderen doet het slecht als het op aantal zelfdodingen aankomt. Bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is suïcide de belangrijkste doodsoorzaak na verkeersongevallen. Suïcidaal gedrag is een complex probleem met beïnvloedende biologische, sociale en psychiatrische risicofactoren.

Het vroegtijdig proberen (h)erkennen van suïcidaal gedrag bij jongeren is een belangrijke eerste stap in het geven van hulp. Binnen deze voordracht bespreekt Prof. Dr. Sarah Bal de verschillende risicofactoren die een rol spelen bij suïcidaal gedrag bij tieners. Op basis hiervan geeft ze concrete tips over hoe we als familie, vriend(in), leerkracht,… met jongeren die te maken hebben met deze problematiek kunnen omgaan en hoe we ze kunnen helpen. De lezing wordt geïllustreerd met voorbeelden uit haar eigen praktijk en er wordt voldoende ruimte gelaten voor het stellen van vragen. "De geboorte van een moeder"

door Lieve Van Weddingen

Datum en uur: 19 maart 2019 om 20.00u-22.00u

Locatie: Leuven ism Sociale dienst

Prijs:

Inschrijven:

Doelgroep: jonge zwangere ouders of ouders met een kindje van ongeveer een jaar oud


Je bent net bevallen, wordt bedolven onder felicitaties en aangespoord om te genieten van “de mooiste periode van je leven”. Maar jij voelt het zo niet. Die roze wolk lijkt verder weg dan ooit, je twijfelt aan alles. Je voelt je verdrietig en huilt meer dan je gewoon bent. Je voelt je onzeker, angstig en vraagt je af waar je in godsnaam aan bent begonnen. Misschien heb je wel spijt van je keuze voor een kind. Bij de huisdokter doe je je verhaal en hoor je het woord depressie vallen. Maar je voelt bij jezelf dat je geen postpartum depressie hebt. Wat is er dan wél aan de hand?

Lieve Van Weddingen  vertelt waarmee zoveel moeders worstelen maar waarover niet gepraat mag worden. Op een interactieve en concrete manier met een vleugje humor wordt dit veelbesproken thema uit de doeken gedaan. Lieve werkt als therapeut en coach al meer dan tien jaar met moeders die na de geboorte van hun kindje het evenwicht kwijt zijn geraakt.Stress bij kinderen

1 op 3 kinderen tussen 3 en 12 jaar heeft stress. Stress hebben is normaal, maar wanneer je de indruk krijgt dat stress bij je kind te zwaar doorweegt, is het belangrijk om te begrijpen van waar dit komt. Teveel activiteiten buitenshuis? Of legt je kind de lat voor zichzelf te hoog? Misschien ervaar je als ouder ook veel stress? Met jouw inbreng verkennen we dit thema en zoeken we samen naar mogelijkheden om de stress in je gezin te verminderen.

Datum en uur:

Locatie:

Prijs: €3 leden en €6 niet-leden

Inschrijven:

De kracht van familie en vrienden bij scheiding

Hoe kunnen zij ouders en kinderen doorheen de scheidingsstorm helpen?


 

 

Een scheiding raakt ouders en kinderen, maar ook familie en vrienden. Als familielid, vriend, leerkracht, buur ... wil je graag helpen. Maar hoe? Mag je vragen hoe het echt gaat? Hoe kan je tonen dat je er bent voor de betrokkenen? Hoe ga je om met het verdriet en de boosheid van iemand, volwassene of kind, die je na aan het hart ligt? Als ouder heb je ook verwachtingen. Op welke steun kan je rekenen van vrienden en familie in deze situatie?


Datum en uur:

Locatie:

Prijs: €3 leden en €6 niet-leden

Inschrijven:


Kopen de klok rond

Alles over onlineshoppen.

Het internet is één grote winkel. Je kunt er tal van producten kopen: cd's, boeken, schoenen, kleding... De-commerce zit duidelijk in de lift. Toch zijn er nog consumenten die wat huiverig staan om via het internet een bestelling te plaatsen en te betalen. Je krijgt informatie over je rechten als consument, waar je moet op letten en wat de wettelijke richtlijnen zijn bij een aankoop online.


Datum en uur:

Locatie:

Prijs: leden €3 en niet-leden €6

Inschrijven:Eindelijk oud: Wat Darwin ons vertelt over het ...

Boek van Mark Nelissen (2017)

In onze westerse samenleving is eeuwig jong het motto. Ouder worden boezemt angst in en oudere mensen worden al te vaak als 'niet meer nuttig' weggezet. Gedragsbioloog Mark Nelissen toont het tegendeel aan. Oma's en opa's zijn er omdat ouderdom evolutionair nuttig is. Hij legt haarfijn uit waar de oudere mens evolutionair vandaan komt, wat ouder worden biologisch inhoudt, waarom de menopauze nut heeft en vooral: waarom we er moeten naar uitkijken om... eindelijk oud te worden. ...Google Book


Datum en uur:

Locatie:

Prijs:

Inschrijven:


Schapenwolkjeswit

Rond kinderliedjes en bedverhalen

Voor ouders en grootouders met hun kinderen tussen 1,5 en 3 jaar. Duur +- 40 min.

… knuffelen, zingen, wiegen, spelen, vertellen. Actieve workshop rond het slaapritueel

Breng een zacht dekentje en een knuffel mee. Tijdens deze workshop ontdek je als ouder of grootouder samen met je kind leuke slaapritueeltjes die je thuis kan toepassen. Slaapritueeltjes brengen ritme en rust aan het einde van de dag en bereiden je kindje voor op de nachtrust.

Het slaapritueel is plezierig en een kwalitatief moment voor ouders en grootouders.INFO, DATA EN LOCATIES.  


Prijs: leden gratis en niet-leden €3


'Wiegeliedjes'

Voorstelling gebracht door Esmé Bos en Bart Voet. 

Datum en uur:

Locatie:

Prijs:

Inschrijven:

WIEGELIED is een heerlijk intiem concert voor iedereen vanaf 2,5 jaar.

Voor de allerkleinsten misschien wel hun allereerste concert.

Slaap- en wiegeliedjes van over de hele wereld, in verschillende talen.

Liedjes van heel dichtbij, ook al komen ze soms van heel ver.

Liedjes van bij de bron.

De combinatie van zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet zorgt steeds

voor een zeer gewaardeerde muzikale wereld: puur, onroerend en ontwapenend.

Een hartverwarmend slaapliedjesconcert!


 

De ReisRus

Muzikaal wandelen

DE REISRUS MET WESP

Lenny komt uit België. Andrei komt uit Rusland. Andrei reist de hele wereld rond. Hij is een ReisRus! Hij sliep tussen de gorilla’s in de bomen van Afrika, slingerde met zijn koffertje aan de lianen in Brazilië en hij zong ooit een onderwater lied voor de dolfijnen in de Indische Oceaan! Nu ontdekt Andrei samen met Lenny de mooiste natuurplekjes uit ons land. Samen met jou maken ze fijne muzikale wandelingen vol interactieve liedjes. De wandelingen zijn tussen de 3 en 5 kilometer lang, geschikt voor gezinnen met kinderen van 5-10 jaar en ze tonen telkens fijne natuur- én erfgoedplekjes uit onze streek. Per wandeling kunnen maximaal 30 personen deelnemen. De wandelingen duren +- 2 uur.- Met de ReisRus naar de Maagdentoren en het mooie dorp Zichem

             zondag 28 april 2019 om 10 uur en om 14 uur - 3 km

- Met de ReisRus op Bokkerijdersroute in Geetbets

zondag 5 mei 2019 om 10 uur en om 14 uur - 4 km

- Met de ReisRus de Rode Ridder achterna rondom het kasteel van Horst

zondag 12 mei 2019 om 10 uur en om 14 uur – 3 km

- Met de ReisRus de Vlooybergtoren op in Tielt Winge

zondag 6 okt 2019 om 10u en om 14 uur

- Met de ReisRus naar de begijntjes in Diest

zondag 13 oktober 2019 om 10 uur en om 14 uur

- Met de ReisRus door de Doode Bemde in Neerijse (afd Huldenberg)

zondag 20 oktober 2019 om 10 uur en om 14 uur


            Afspraakpunten en inschrijven

            Prijs: €3 leden max €10 per gezin. Voor niet-leden €6 en max €20 per gezin


Pinksteren 2019

‘De Sage van de Eenhoorn’  Herkenrode

Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt

Zet je schrap voor een magische dag vol spektakel en betovering! Kruip in de huid van een stoere ridder of jonkvrouw, bewonder een echte eenhoorn, geniet van spectaculair theater en leef je uit tijdens de workshops. Ondertussen ontdek je de geheimen van de eeuwenoude abdij van Herkenrode. Beleef op Pinksterzondag 2019 de volgende editie van het middeleeuws

familiespektakel ‘de Sage van de Eenhoorn’

Voor een kind t.e.m. 5 jaar is geen ticket nodig.*Een Gezinsticket is geldig voor 2 volwassenen en max. 3 kinderen tussen 6 en 12 jaar.

**Kortingstarief geldig voor: – Leden van de Gezinsbond betalen het gewone tarief en krijgen ter plaatse aan de stand van de Gezinsbond hun spaarkorting in hun online portemonnee

‘Schorremorrie ‘ De Schorre

Provinciaal Recreatiedomein  Kapelstraat 83 , 2850 Boom                                                           

Tijdens Schorremorrie wordt de Deltaweide omgetoverd tot een openlucht speelparadijs met meer dan 50 activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Leef je uit op de springkastelen, trampolines, volksspelen, ponyritjes en go-carts. Ga aan de slag in leuke knutselworkshops of dompel je onder in de waterspelletjes. Je kan ook met het hele gezin minigolf spelen in het doolhof of gezellig waterfietsen. Ook brasserie De Schorre en de speeltuin zijn open. Voor de allerkleinsten is er een aparte peutertuin met een ballenbad, springkasteel en kleuterkriebeldroom. Er is ook een ouder-baby hoek voorzien.

Tickets zijn online te koop in voorverkoop aan  euro per persoon. Ook volwassenen kopen een ticket. Breng je toegangsticket mee naar de ingang.Aan de kassa kost een ticket 2 euro meer. Kinderen t.e.m. 3 jaar krijgen gratis toegang en dienen geen ticket aan te kopen.Vergeet je identiteitskaart niet en je lidkaart van de Gezinsbond als je een kortingticket hebt!                                                                                                              activiteiten: springkastelen, dancepads, XL-games, go-carts, treintje, circusinitiaties, trampolines, kindermolens, ponyrijden, minigolf, grime & tattoos, theatervoorstellingen, kajakinitiaties en waterfietsen. Voor de allerkleinsten: kleuterkriebeldroom, ballenbad, mini springkasteel en ouder-babyhoek. Workshops: dromenvangers maken, braakballen pluizen, 'waxhands' maken, zeepbellen blazen en gekke

 

Comments