Programma 2019


 STUK LEUVEN BIEDT DE LEDEN VAN DE GEZINSBOND KORTING!  INFO 


   “Last day” Lieve Blancquaert


19 januari 2019 om 20.00u

Minnepoort, Dirk Boutslaan, Leuven

Prijs: €5 leden - €10 niet- leden

Inschrijven: Last Day

 

De  journaliste, fotografe reportagemaker Lieve Blancquaert

werkt  aan het laatste deel van haar drieluik over de 

wezenlijke momenten in het leven van de mens: geboorte,

huwelijk en dood. 'Last Day' is een intieme kijk in het leven 

van mensen die de eindstreep in het zicht hebben. Wat 

betekent oud worden voor hen? Hoe kijken ze terug op hun 

leven? Wat verwachten ze van wat hierna komt?


‘Ik lach, ik huil, ik denk ik schuil’


Woensdag 27 februari om 20.00u

Heilig - Drievuldigheidscollege, Leuven

Ingang: Parijsstraat tegenover Minderbroederstraat

Prijs: €3

Inschrijven: Ik lach, Ik huil...

 Hoe help je jongeren voor wie leven te zwaar wordt?

Komen zelfmoordgedachten bij tieners vaak voor? Hoe kan je als ouder of leerkracht signalen herkennen? Wat doe je als je merkt dat een vriend of vriendin bij momenten wel heel diep zit? Kan je daarover zomaar een gesprek aangaan of is er een betere aanpak?

Vlaanderen doet het slecht als het op aantal zelfdodingen aankomt. Bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is suïcide de belangrijkste doodsoorzaak na verkeersongevallen. Suïcidaal gedrag is een complex probleem met beïnvloedende biologische, sociale en psychiatrische risicofactoren.

Het vroegtijdig proberen (h)erkennen van suïcidaal gedrag bij jongeren is een belangrijke eerste stap in het geven van hulp. Binnen deze voordracht bespreekt Prof. Dr. Sarah Bal de verschillende risicofactoren die een rol spelen bij suïcidaal gedrag bij tieners. Op basis hiervan geeft ze concrete tips over hoe we als familie, vriend(in), leerkracht,… met jongeren die te maken hebben met deze problematiek kunnen omgaan en hoe we ze kunnen helpen. De lezing wordt geïllustreerd met voorbeelden uit haar eigen praktijk en er wordt voldoende ruimte gelaten voor het stellen van vragen. "De geboorte van een moeder"

door Lieve Van Weddingen

Je bent net bevallen, wordt bedolven onder felicitaties en aangespoord om te genieten van “de mooiste periode van je leven”. Maar jij voelt het zo niet. Die roze wolk lijkt verder weg dan ooit, je twijfelt aan alles. Je voelt je verdrietig en huilt meer dan je gewoon bent. Je voelt je onzeker, angstig en vraagt je af waar je in godsnaam aan bent begonnen. Wat is er dan wél aan de hand?

Lieve Van Weddingen  vertelt waarmee zoveel moeders worstelen maar waarover niet gepraat mag worden. Op een interactieve en concrete manier met een vleugje humor wordt dit thema uit de doeken gedaan. Lieve werkt als therapeut en coach al meer dan tien jaar met moeders.


Locatie: Auditorium van de Bib Tweebronnen, , Rijschoolstraat 4, Leuven

19 maart 2019 om 20.00u-22.00u in Leuven ism sociale dienst Leuven

Inschrijven: www.huisvanhetkindleuven.be/inschrijven of 016 27 24 90.Stress bij kinderen

1 op 3 kinderen tussen 3 en 12 jaar heeft stress. Stress hebben is normaal, maar wanneer je de indruk krijgt dat stress bij je kind te zwaar doorweegt, is het belangrijk om te begrijpen van waar dit komt. Teveel activiteiten buitenshuis? Of legt je kind de lat voor zichzelf te hoog? Misschien ervaar je als ouder ook veel stress? Met jouw inbreng verkennen we dit thema en zoeken we samen naar mogelijkheden om de stress in je gezin te verminderen.


Locatie: Begijnendijk

Datum: 12 maart

Prijs: als je inschrijft .€3 leden en €6 niet-leden anders €9.

Info en Inschrijven: Stress bij kinderen
"Het verdriet van Vlaanderen"


Waar: Uylenspiegel Peetersstraat 32, Diest

Wanneer: 30 april

Uur: 20.00u 

Inschrijven: Het verdriet van Vlaanderen   
De deelname van Hein en Toon Van den Brempt aan de succesvolle Canvasreeks "Kinderen van de collaboratie" is niet onopgemerkt gebleven. In het besef dat er veel meer te vertellen en te ontdekken viel, namen ze schrijfster Kristien Hemmerechts in de arm. Samen gingen ze op pad én op zoek naar de waarheid achter de taboes, de halve waarheden, de leugens en de mythes.

    Eindelijk oud: Wat Darwin ons             vertelt  over het ...

    In onze westerse samenleving is eeuwig jong het motto. Ouder     worden boezemt angst in en oudere mensen worden al te            vaak als 'niet meer nuttig' weggezet. Gedragsbioloog Mark            Nelissen toont het tegendeel aan. Oma's en opa's zijn er            omdat ouderdom evolutionair nuttig is. Hij legt haarfijn uit waar     de oudere mens evolutionair vandaan komt, wat ouder worden     biologisch inhoudt, waarom de menopauze nut heeft en vooral:     waarom we er moeten naar uitkijken om... eindelijk oud te            worden. .

    Waar: Mena 3de verdiep, Provinciebaan 2, Rotselaar

    Wanneer: 21 november 2019 om 20.00u


Schapenwolkjeswit

Rond kinderliedjes en bedverhalen

Voor ouders en grootouders met hun kinderen tussen 1,5 en 3 jaar. Duur +- 40 min.

… knuffelen, zingen, wiegen, spelen, vertellen. Actieve workshop rond het slaapritueel

Breng een zacht dekentje en een knuffel mee. Tijdens deze workshop ontdek je als ouder of grootouder samen met je kind leuke slaapritueeltjes die je thuis kan toepassen. Slaapritueeltjes brengen ritme en rust aan het einde van de dag en bereiden je kindje voor op de nachtrust.

Het slaapritueel is plezierig en een kwalitatief moment voor ouders en grootouders.INFO, DATA EN LOCATIES. VANAF 27 JANUARI TOT 27 FEBRUARI


Prijs: leden gratis en niet-leden €3 De ReisRus Muzikaal wandelen


DE REISRUS MET WESP

Lenny komt uit België. Andrei komt uit Rusland. Andrei reist de hele wereld rond. Hij is een ReisRus! Hij sliep tussen de gorilla’s in de bomen van Afrika, slingerde met zijn koffertje aan de lianen in Brazilië en hij zong ooit een onderwater lied voor de dolfijnen in de Indische Oceaan! Nu ontdekt Andrei samen met Lenny de mooiste natuurplekjes uit ons land. Samen met jou maken ze fijne muzikale wandelingen vol interactieve liedjes. De wandelingen zijn tussen de 3 en 5 kilometer lang, geschikt voor gezinnen met kinderen van 5-10 jaar en ze tonen telkens fijne natuur- én erfgoedplekjes uit onze streek. Per wandeling kunnen maximaal 30 personen deelnemen. De wandelingen duren +- 2 uur.
- Met de ReisRus naar de Maagdentoren en het mooie dorp Zichem

             zondag 28 april 2019 om 10 uur en om 14 uur - 3 km

- Met de ReisRus op Bokkerijdersroute in Geetbets

zondag 5 mei 2019 om 10 uur en om 14 uur - 4 km

- Met de ReisRus de Rode Ridder achterna rondom het kasteel van Horst

zondag 12 mei 2019 om 10 uur en om 14 uur – 3 km

- Met de ReisRus de Vlooybergtoren op in Tielt Winge

zondag 6 okt 2019 om 10u en om 14 uur

- Met de ReisRus naar de begijntjes in Diest

zondag 13 oktober 2019 om 10 uur en om 14 uur

- Met de ReisRus door de Doode Bemde in Neerijse (afd Huldenberg)

zondag 20 oktober 2019 om 10 uur en om 14 uur


            Afspraakpunten en inschrijven: De reisrus

            Prijs: €3 leden max €10 per gezin. Voor niet-leden €6 en max €20 per gezin

Pinksteren 2019

‘De Sage van de Eenhoorn’  Herkenrode

Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt

Zet je schrap voor een magische dag vol spektakel en betovering! Kruip in de huid van een stoere ridder of jonkvrouw, bewonder een echte eenhoorn, geniet van spectaculair theater en leef je uit tijdens de workshops. Ondertussen ontdek je de geheimen van de eeuwenoude abdij van Herkenrode. Beleef op Pinksterzondag 2019 de volgende editie van het middeleeuws familiespektakel ‘de Sage van de Eenhoorn’ °Leden van de Gezinsbond betalen het gewone tarief en krijgen ter plaatse spaarkorting

‘Schorremorrie ‘ De Schorre

Provinciaal Recreatiedomein  Kapelstraat 83 , 2850 Boom                                                           

Tijdens Schorremorrie wordt de Deltaweide omgetoverd tot een openlucht speelparadijs met meer dan 50 activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar, springkastelen, trampolines, volksspelen, ponyritjes en go-carts. Ga aan de slag in leuke knutselworkshops of dompel je onder in de waterspelletjes. Je kan ook met het hele gezin minigolf spelen in het doolhof of gezellig waterfietsen. Ook brasserie De Schorre en de speeltuin zijn open..

 

Digitaal ontmaagd.Over bloemetjes, bijtjes en dickpics.  

Met je pubers over seks praten: niet simpel. Ben je bang om je bloot te geven en is sexting ver van je bed? Je krijgt a.d.h.v. concrete situaties praktische tips waarmee je een heel eind verder geraakt.  Zo kan je met een gerust hart je tieners hun weg laten zoeken op het pad van liefde en seks. In real life én digitaal.

Begeleid door Sarah Van Gysegem, redacteur van BOTsing en auteur van de boeken ‘Typisch Tieners’ en 'Digitaal ontmaagd'(Van Halewyck, december 2018).

 
  inschrijvingen 

BIBBoutersem

Kerkomsestw 55

12/feb

20u

inschrijven verplicht

BIB Holsbeek

Gravenstr26

19/feb

20u

Inschrijven

Jeugd@holsbeek.be

don

14/mrt

20u

Tienen


Sociaal (v)aardig

Kinderen hebben sociale vaardigheden nodig om vrienden te maken, met anderen te spelen,… We bespreken de sociale ontwikkeling van kinderen tussen 5 en 12 jaar. Hoe ga je om met ruzies thuis of met vriendjes? Hoe stimuleer je kinderen om respectvol met anderen om te gaan?inschrijvingen 

19/mrt/19

20u

BIB Bekkevoort


Het nieuwe erfrecht.

Recent werd ons erfrecht grondig gewijzigd. We laten je stilstaan bij belangrijke wijzigingen voor jouw situatie en de 'financiële' gevolgen voor partner, (klein)kinderen en geliefden die achterblijven. Je krijgt ook enkele handvaten om je vermogen te

verdelen binnen de krijtlijnen van het nieuwe erfrecht.


inschrijvingen


donderdag

14/mrt/19

20u

Bib Kortenberg

Dr De Walsplein 30

donderdag

28/mrt/19

20u

Hoegaarden


1/apr/19

20u

Mena Rotselaar Provinciebaan 2

ldc.dontmoeting@sociaalhuisherent.be

3/apr/19

20u

Herent 

Mechelsestw 485Mijn kleinkind woont in twee huizen

Wat is de betekenis van de scheiding voor grootouders en kleinkinderen? Hoe kunnen grootouders hun kleinkind ondersteunen in deze situatie? Wat zegt de wet omtrent de omgang tussen grootouders en kleinkind? En waar kan je terecht als er problemen zijn?


Tienen

20u

10-okt.-19

Mijn kleinkind woont in 2 huizen

Aarschot

20u

21-okt.-19

Mijn kleinkind woont in 2 huizen

Linter

20u

28-nov.-19

Mijn kleinkind woont in 2 huizen  •            °internet en privacy 11mrt / 25mrt / 2april

  •              °gamen

  •                °sociale media

  •                  °cyberpestenEen interactieve module met centraal getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts. Via animatiefilmpjes en infographics krijgen ouders zicht op het mediagebruik van jongeren. Je krijgt heel wat concrete tips aangereikt.  


inschrijvingen


Haacht

20u

5-nov.-19

Veilig Online Cyberpesten

Holsbeek

20u

15-mei-19

Veilig Online Gamen

Landen

20u

29-apr.-19

Veilig Online Gamen

Sint-Joris-Weert

20u

11-mrt.-19

Veilig Online Internet en Privacy

Haacht

20u

25-mrt.-19

Veilig Online Internet en Privacy

Hoegaarden

20u

13-nov.-19

Veilig Online Sociale Media

Rotselaar

20u

8-okt.-19

Veilig Online Sociale Media

Leuven

20u

2-apr.-19

 www.huisvanhetkindleuven.be/inschrijven of 016 27 24 90.

Wat moet ik nu geloven dokter?


Dokter Hendrik Cammu  legt op een wetenschappelijk onderbouwde en toegankelijke manier uit wat de rol is van voeding voor onze gezondheid en onze levensverwachting.  Dé waarheid over voeding, beweging en gezondheid is heel genuanceerd en vaak een kwestie van gezond verstand…


inschrijvingen 


dinsdag 07 mei  om 20u Kortenberg

maandag 6 mei  om 20u Rotselaar 
Verhaaltjes om van te smullen  


Een ridder, een draak, een deugniet, paddenstoelen, een paard, een slang … Verhalen van ver en dichtbij. Kom er gezellig bij zitten, neem je kind op schoot en luister samen naar een mooi, spannend of grappig verhaal!  Achteraf kan je smullen van heerlijke pannenkoeken of ander lekkers.


Doelgroep: kinderen vanaf 3 jaar in gezelschap van hun ouders en/of grootouders.


Huldenberg

14u

6-nov.-19

Verhaaltjes om van te smullen

Bertem

11u

30-nov.-19

Verhaaltjes om van te smullen

Boortmeerbeek

14u

27-nov.-19

Verhaaltjes om van te smullen

Linter

11u

14-dec.-19

Verhaaltjes om van te smullen


Fiets ze veilig!


Kinderen laten fietsen op straat, dat is logisch. Of toch niet? Zijn we als ouder niet een beetje bang voor de verkeersdrukte? Kan je goed inschatten wat jouw kind al kan op de fiets? En, weet je voldoende welke regels je hen best nog eens goed influistert voor je hen op weg stuurt? Een infoavond rond verkeersveiligheid vanuit fiets standpunt.


Huldenberg

20u

18-sep.-19

Fiets ze veilig!Belonen en straffen


Belonen 'Dat heb je goed gedaan' en straffen 'Als je nu niet luistert, zet ik de tv af' maken al snel deel uit van opvoeden. We kijken  naar het gedrag van kinderen tussen 3 en 10 jaar, maar we stellen vooral hun gevoelswereld voorop. Hoe reageren we daarop?


Boutersem

20u

7-okt.-19

Belonen en straffen

Bekkevoort

20u

25-nov.-19

Belonen en straffen


BABYGEBAREN


Ouders (ook toekomstige) met een baby  tussen 0 en 12 maanden kunnen heel wat opsteken. Want, via babygebaren tonen kleintjes wat ze nodig hebben, wat ze zien, wat er in hen omgaat. Verdiep je in deze manier van communiceren die ook de taalontwikkeling  en het zelfbewustzijn bevordert.


Dinsdag 26 november om 20u in Herent


Wat is jouw woning waard in de toekomst?

BENOveren, woningpas, verplichte dakisolatie, burenpremie, EPC-plus... Welke  normen komen  op ons af en gelden ook voor bestaande woningen. We geven een breed overzicht van technieken en alternatieven (isolatie, ventilatie, glas, verwarmingssystemen… ) om je woning aan de nieuwe normen te laten voldoen. Ook al kijk je liever nog even de kat uit de boom, wij willen ervoor zorgen dat  je op de hoogte bent. Zodat je achteraf niet hoeft te zeggen "Had ik dat geweten…"

   Dinsdag 26 maart om 20u BIB Bertem, Bosstraat 1   inschrijvingen  of https://bertem.bibliotheek.be, via tabblad activiteiten.               Donderdag 17 oktober om 20u Sint-Joris-Weert

De economische, culturele en politieke invloed van China op wereldvlak.

Wanneer: 27 november 2019      Uur: 20.00u       Waar: Provinciehuis, Leuven

Prijs: €5 leden en €10 niet-leden na inschrijven.

Inschrijven klik hier 


 
 
 
Comments